Sustainable eco-creation | KERNE DOMÆNE

SUNDHED & OMSORG

Sundhedsdomænet i SusEco ønsker at bidrage med at udvikle fremtidens sundhedsvæsen til gavn for samfundet, fagpersoner, patienter og pårørende. Det kræver viden og erfaring omkring indre og ydre bæredygtighed, samt afprøvning af konkrete tiltag, der understøtter et helhedstænkende og sammenhængende sundhedsvæsen.


Op gennem 1900-tallet bidrager den naturvidenskabelige forskning til store lægevidenskabelige revolutioner som f.eks. opdagelsen af penicillin i 1940 ´erne. I sidste halvdel af 1900-tallet udvikles vores velfærdssamfund, og de sidste 20 år har sundhedsvæsenet øget sin kapacitet voldsomt, og den enkelte patients rettigheder er blevet politisk besluttet som f.eks. lige adgang, korte ventelister og høj kvalitet i behandling.

I takt med at den industrielle periode afvikles og et bæredygtigt videnssamfund udvikles må samfundets grundlæggende strukturer som f.eks. vores sundhedsvæsen tilpasses både borgernes behov og samfundets formål. 

Indre markører i sundhedsvæsenet viser problemer omkring medarbejdertrivsel, at opfylde patienternes forventninger, at håndtere affald og at overholde økonomiske rammer. Ydre markører viser et sundhedsvæsen, hvor den forsatte udvikling af lægefaglige behandlingsmetoder og medicinforbrug ikke balancerer de givne økonomiske rammer, og sundhedsvæsenets grundlæggende formål fortaber sig i kortsigtede produktionsmål og økonomitilpasninger.


DOMÆNEMENTORER

 

Bente Pedersen

Specialuddannet psykiatrisk sygeplejerske, Master i Humanistisk Sundhedsvidenskab (MHH), erfaring indenfor ledelse, undervisning, frivillighed og social entreprenørskab

Ledelse er grundlaget for at organisationer opfylder deres formål og at fagpersoner trives. I mine 18 år som ledende sygeplejerske i psykiatrien og de sidste 10 år som selvstændig har det at ”sætte retning og bygge bro” været mit grundlag. Min uddannelse i Bæredygtig Ledelse har styrket mit bidrag til et sundhedsvæsen, hvor viden om vores hjerne og nervesystem bygger bro til det personlige lederskab og vores globale sammenhæng gennem FN´s Verdensmål.

Jeg ønsker at bidrage aktivt i domænet “sundhed og omsorg” for at styrke udviklingen af fremtidens bæredygtige sundhedsvæsen, hvor samfundets formål, fagpersonernes trivsel og patienters sundhed forenes. Dette kræver at ledere og fagpersoner, som ønsker at bidrage i denne retning, har et fællesskab, hvor vi sammen kan udvikle og afprøve personlige og organisatoriske processer.


SIGNE GAUB ØSTERSKOVGAARD

Ledende Chefjordemoder, Slagelse sygehus.
Uddannet jordemoder, kandidat i psykisk arbejdsmiljø fra RUC (Cand. Techn. Soc.) og Master i business coaching (Lederuddannelse)

Jeg har 7 års erfaring som leder i sundhedsvæsnet. Nu som chefjordemoder for Gynækologisk-obstetrisk afdeling i Slagelse.  

Vi er lykkedes med at skabe godt arbejdsmiljø for jordemødrene. Blandt andet fordi der er høj grad af inddragelse af hele gruppen når der skal træffes beslutninger. 

Inddragende ledelse kræver ledere, der er modige og tør vise sårbarhed når de lytter efter svar og feedback. 

Sundhedsvæsnet står overfor store ressourcemæssige udfordringer. Tiden kalder på ledelse, som fremmer fællesskaber, der kan tage gode beslutninger på tværs af faggrupper og specialer. Som ledere skal vi facilitere at mennesker ser mening i at tage medansvar for “væsnets” udfordringer. 

Vi skal arbejde for at skabe levende systemer, der er i stand til at skabe og forny sig selv.